In het kader van de bacheloropdracht ben ik drie maanden werkzaam geweest bij Volkswagen Pon Financial Services (VWPFS). Ik zal bondig uitleggen wat ze doen en wat ik voor hen kon betekenen.


Wat doen ze?
Volkswagen Pon Financial Services is een groep van financiële bedrijven in de automotive industrie, welke lease contracten verschaffen aan bedrijven en particulieren. Logischerwijs, als een bedrijf een wagenpark wil realiseren, dan is VWPFS the place to be.

Waar was ik werkzaam?
Ik heb gewerkt op de afdeling ´Risk Management´, waar ze verantwoordelijk zijn voor het beheersen van financiële risico's. Risico´s mogen namelijk best genomen worden, als er maar gekeken wordt naar de daadwerkelijke grote van deze risico's; een actief portfolio management is dus een belangrijk onderdeel binnen de afdeling. Ook stellen zij bijvoorbeeld modellen op om de kredietwaardigheid van klanten te bepalen.

Wat waren mijn werkzaamheden?
Binnen mijn opdracht was ik werkzaam voor Volkswagen Bank. Als financiële instelling, moeten ze voldoen aan de normen van Basel II. Daarom moet er op een portfolio een voorziening aangehouden worden, om zo het risico op te vangen. Deze voorziening wordt mede door het PD model berekend. Dit model moet echter wel regelmatig getest worden, een backtest wel te verstaan; het testen op historische/gerealiseerde gegevens. Het backtesten van het PD model was dan ook de kern van de opdracht.

Wat was dan de toegevoegde waarde?
Het PD model van Volkswagen Bank is dan ook weer up-to-date, met de bijbehorende argumentatie om aanpassingen te ondersteunen. Daarnaast zijn ook de benodigde berekeningen en testen voor een backtest geautomatiseerd – hiermee kunnen ze de volgende backtest sneller uitvoeren.